Birlikte oynayıp eğlenmenin keyfini yaşayan özel ve partner sporcular, oyunlar süresince hem antrenmanlar yapacak hem de şenlikler kapsamında gerçekleştirilecek gezilere katılarak sosyalleşecek.
Dünyanın en yaygın sivil toplum kuruluşu ve en büyük amatör spor organizasyonlarından biri olan Special Olympics’in bir parçası olarak faaliyet gösteren Özel Olimpiyatlar Türkiye, özel eğitim gereksinimi olan bireyler için düzenlediği etkinliklerine ‘3×3 Karma Basketbol Oyunları’ ile devam ediyor. Özel ve partner sporcular, Türkiye’nin 8 ilinde devam eden Karma Futbol Projesi’nin Karma Basketbol Oyunları için Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde buluştu.
Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen oyunlarda tüm özel ve partner sporcular basketbol branşında gün boyunca antrenmanlara katılıyorlar. Sosyal etkinliklerle de zenginleştirilen turnuva programı, basketbol branşında düzenli antrenmanlardan oluşuyor. Türkiye’den Muş, Malatya, Elazığ, Karabük, İzmir, Giresun, Adana, İstanbul illerinden seçilen 44 özel ve partner sporcunun katıldığı etkinliklerde, sporculara alanında uzman antrenörlerin yanı sıra Doğu Akdeniz Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü öğrencileri, eşlik ediyor. Ayrıca şenlik boyunca üniversitenin İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencileri ve Genesis Ajans da gönüllü olarak iletişim desteği sağlıyor.
Özel Olimpiyatlar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Civelek’in oyunlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Özel çocuklarımızı sosyal hayatın içine çekebilmek amacıyla düzenlediğimiz etkinliklerimize devam ediyoruz. Çocuklarımızın yaşıtlarıyla kaynaştıkları, birlikte yarışıp birlikte kazanmanın mutluluğunu yaşadıkları bir ortam yaratmaktan dolayı çok mutluyuz. Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne bize kapılarını dördüncü kez açtığı, oyunu ve hayatı güzelleştirmemize fırsat verdiği için ayrıca teşekkür ediyoruz. Bu sene de Doğu Akdeniz Üniversitesi gönüllü öğrencileri ile hep birlikte yüksek sesle hayat birlikte, oyun birlikte diyoruz” dedi
Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam da, Özel Olimpiyatlar Türkiye’nin çalışmalarını beğeniyle takip ettiklerini belirtti.
Rektör Osam, “Özel eğitim gereksinimi olan bireylerimizin spor alanında başarılara imza attıklarını görmek, Özel Olimpiyatlar Türkiye sporcuları ve ekibini dördüncü defa üniversitemizde ağırlamaktan, üniversitemizde böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Diliyoruz ki, bizim dördüncü yılını gerçekleştirdiğimiz bu proje adadaki diğer üniversitelere de örnek teşkil eder. Onların da katılımı ile bu aile daha da genişleyerek büyür.” dedi.
Özel Olimpiyatlar Türkiye Hakkında
1982 yılından beri faaliyetlerini sürdüren Özel Olimpiyatlar Türkiye, tüm dünyada 170’ten fazla ülkeye yayılmış 5 milyondan fazla özel sporcuya ulaşan uluslararası sivil toplum kuruluşu olan Özel Olimpiyatlar’ın (Special Olympics) Türkiye’deki tek kuruluşudur. 2002 yılında bugünkü dernek statüsünü kazanan Özel Olimpiyatlar Türkiye, özel eğitim gereksinimi olan bireyleri, diğer bireylerle bir araya getirip, çeşitli spor dallarında düzenli eğitim ve yarışma olanakları sağlamaktadır. Bu şekilde özel sporcuların fizik kondisyonlarını, motor becerilerini ve yeteneklerini geliştirmelerine, cesaretlerini sergilemelerine, başarılarının mutluluğunu yaşamalarına, toplum ile ilişkilerini güçlendirmelerine yardımcı olmayı ve diğer bireylerle eşit haklarla sosyal hayata katılımlarını sağlamayı hedeflemektedir.