SİVİL KURUMLAR VE GENEL KURULLARI

Sivil Kurumlar deyince aklımıza devletten destek ve himaye almayan ama devletin koyduğu kanunlara uygun olarak kurulmuş olan kurumlar akla gelir. Kuruluşu kanunlara göre yetkili mercilerce onanmış olan bu kurumların denetimi de yetkili devlet organlarınca yapılmaktadır. Diğer adıyla devletin onayladığı sivil tüzel kuruluşlardır.(Dernek, Vakıf, Sendika, Cemiyet vb. gibi)

Sivil kurumların ikiye ayrıldığını biliyoruz (Statü bakımından) Kamu yararına olanlar ve kamu yararına olmayanlar. Kamu yararına olanlara devlet maaş vermez. Hazineden para aktarmaz ama yaptıkları plan programlar ve projelerde öncelik ve kolaylık sağlar. Kamu yararı belgesi verilmemiş veya alamamış sivil kurumlara ise devlet herhangi bir kolaylık sağlamaz. Bunlar kuruluş amaçlarına uygun olarak hizmetler yaparken her türlü imkanları kendileri sağlayarak çalışırlar.

Sivil kurumların çoğunda işler gönüllülük esasına göre yürütülür. Ekonomik ihtiyacını aidat ve bağışlarla teknik ve insan gücüne dayalı hizmetleri de üye ve gönüllülerinin ücretsiz fedakârlıkla yaptıkları hizmetleriyle yürütürler. Yani; “İnsanın hayırlısı insana hayrı dokunandır” prensibi çerçevesinde hizmetler yürütülür. Görebildiğim ve bilebildiğim kadarıyla farklı alanlarda topluma hizmet veren ve gönüllülük esasına göre hizmeti devam ettiren Sivil Kurumlarda yöneticiler bu hizmetlerinin karşılığı herhangi bir ücret almazlar. (Maaş)

Sadece imkanlar el verirse kurumda devamlı mesai harcayarak çalışanlar belli bir ücret alırlar. (Gönüllü Kuruluşlar, Vakıflar, İnsan Hakları Dernekleri, Cemiyetler) bu tür kurumlardır. Allah toplumda denge unsuru olan toplumun vicdanını temsil eden bu kurumların sayısını bereketini ve hizmetini artırsın.

2020 yılı sonbaharından bu yana Korona tedbirleri çerçevesinde sivil kurumlarımızın genel kurulları (Kongreleri) birkaç defa ertelendi. Genel Kurullarla birlikte bu kurumların toplu programlarının da yasaklanması bir yandan hizmetin diğer yandan yönetim değişiminin (bayrak değişiminin) yapılamamasına sebep oldu.

İç İşleri Bakanlığı’nın yayınladığı yeni bir genelge ile Sivil Kurumların Genel Kurulları serbest bırakıldı. Buna göre bu kurumlar Mart 2021 başından itibaren genel kurullarını yapmaya başlıyorlar. Gönüllü Kültür Kuruluşları Derneğine bağlı iki güzide kurumumuzda! 20 Mart günü Şube Genel Kurullarını toplayacaklar. Bunlardan biri Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi diğeri ise Mazlumder Kayseri Şubesi’dir.

Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi’ne 6 yıldan bu yana Başkanlık yapan Selim Tunçbilek yeni dönemde Başkan aday olmayacağını bildirerek yeni seçilecek yönetime başarı dileklerini kamuoyuna duyurdu. Bende Selim Başkana fedakârca yaptığı hizmetleri için teşekkür ediyor. Emeğine sağlık diyor bundan sonraki hayatında sağlıklı sıhhatli bir ömür diliyorum.

Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi Başkanlığı için sadece İlahiyatçı Yazar Mehmet Hüsrevoğlu ekibiyle birlikte yönetime talip olduğunu Whatsapp gruplarından internet sayfasından ve sosyal medyadan yayınladı. Sanırım başka adaylarımızda vardır. Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi üyesi olarak Şube Genel Kurulunun hayırlı olmasını diliyorum. Yeni seçilecek yönetime başarı dileklerimi bildiriyorum.

20 Mart Günü Mazlumder Kayseri Şubesi’nin de Şube Genel Kurulu toplanacak. Hazırlıklarının devam ettiğine şahit olduğum Mazlumder Şube Genel Kurulunun hayırlı olmasını diliyorum. Mazlumlara hizmetin aksamadan devamı konusunda yeni seçilecek yönetime başarılı hizmetler diliyorum. Selam ve dua ile…

YORUM EKLE

banner4