Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan’ın kızı (?- 1204). Gevher Nesibe Sultan, Saray Baş Sipahisine (ordu komutanına) gönül verir, ancak bu evliliğe Gevher Nesibe Sultan’ın ağabeyi hükümdar I. Gıyaseddin Keyhüsrev karşı çıkar. Hükümdarın savaşa gönderdiği Başsipahi savaşı kazanır ama yaralı olarak döner ve bir süre sonra da ölür. Bu olay sonrasında Gevher Nesibe Sultan üzüntüsünden hastalanır ve verem hastalığına yakalanır. Kız kardeşinin durumunu öğrenen I. Gıyaseddin Keyhüsrev onu ölüm döşeğinde ziyaret eder. Büyük bir pişmanlık içinde özür dileyerek, ondan son dileğini sorar, Gevher Nesibe Sultan, ağabeyine şu vasiyette bulunur: “Ben çaresiz bir derde düştüm. Kurtulmam imkansız. Hiçbir hekim derdime çare bulamadı. Ben artık ahiret yolcusuyum. Eğer dilersen, benim malvarlığımla benim adıma bir şifahane (hastane) yaptır. Bu şifahanede bir yandan dertlilere şifa verilirken, bir yandan da çaresi olmayan dertlere çare aransın. Hem sözlüm kumandanın yaralarını, hem de benim gönül yaramı çekecek olanları iyileştirsin. Bu şifahane ünlü hekim ve cerrahlar yetiştirsin. Burada kimseden bir kuruş para alınmasın. Burası benim adıma bir vakıf olsun.”
Bu vasiyetini yerine getiren ağabeyi 1206 yılında bu gün ki medreseyi yaptırır. 2 yıl içerisinde medresenin inşaatı biter. Bu gün ki ismi ile Anadolu’nun en modern Tıp Fakültesi inşaa edilmiş ve insanlara şifa dağıtmaya başlamıştır.
Tamamı Gevher Nesibe Hatun’un parası ile yapılan medresenin ihtiyaçlarını karşılamak için ise bir çok vakfiyelerde bırakmıştır.
Kültürünü inancı ile harmanlamış, asaletini başına bir taç gibi başında taşımış, Anadolu Türk kadını, tarih boyunca üzerine düşen vazifeyi en asil bir şekilde yapmıştır. Gevher Nesibe Hatun, Hunat Hatun, Hürrem Sultan bunlardan bir kaçıdır. Ruhları şad makamları cennet olsun.
KAYSERİ’NİN GEVHER NESİBE HATUNA VERDİĞİ DEĞER.
Kayserimiz de bizlere böyle değerli eserler bırakan Gevher Nesibe Hatun’a teşekkür etmeyi bilmiştir. Onunismini layıkı ile hak ettiği yerlere vermiştir bunlardan bazılar şunlardır:
- Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Tıp Fakültesi ve hastanesi 1138 yatak kapasiteli Türkiye'nin sayılı Hastane ve Fakültelerindendir. 1975 yılında kurulan hastane 20 den fazla tıp anabilim dalında eğitim vermekte ve hastaları tedavi etmektedir.
- Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi
Darüşşifahane olarak yapılmış olan medrese bugün müze olarak kullanılmaktadır
MÜZENİN BÖLÜMLERİ
Tıbbı-ı Nebevi, Gevher Nesibe Eyvanı, Atatürk ve Askeri Hekimleri, Gevher Nesibe Sultan Mescidi ve Sandukası, Kışlık Dershane, İbn-i Sina Eyvanı, Yazlık Dershane Kütüphane, Selçuklu Kıyafetleri, Eski Türk Hekimleri, Sertababet, Eczane, Adli Tıp Tarihi, Dişçilik Tarihi, Hasta Odası, Hemşirelik tarihi, Gevher Nesibe Tıp Tarihi Hekimleri Kayseri ve Civarı Şifalı Sular, Son Asır Türk Hekimleri ,Eczacılık Tarihi ve Haç Hazırlama, Akşam Nakahat Eyvanı Hasta Muayene Yeri, Ameliyathane ve Cerrahi Aletler, Türk Tıbbında Gelişim Tıp tarihi Araştırma Enstitüsü, Sabah Nekahat Eyvanı Akıl Hastanesi Ruh Hastalıkları Psikiyatri Koğuşları.
- Gevher Nesibe Mahallesi
4- Gevher Nesibe Kütüphanesi
GEVHER NESİBE HATUN HAKKINDA YAZILAN ESERLER
- AŞK PRENSESLERİ DE ÖLDÜRÜR- Muhsin İlyas Subaşı (roman)
- BİR AŞK BİN ŞİFA- Önder Kayhan (roman)
- GEVHER NESİBE ŞİFAHANESİ Prof Dr. Afet İnan (araştırma)
- KAYSERİ GEVHER NESİBE ŞİFAHANESİ VE TIP MEDRESESİ – Abdullah Kılıç
- ERCİYES ÜNİVERSİTESİ GEVHER NESİBE TIP MÜZESİ – ERÜ
Gevher Nesibe hatun ya da tarihin hakkını vermek
Tarihte ilim merkezi olan ve şanlı Selçuklu İmparatorluğu'nun başkentliğini de yapan güzel Kayserimiz, Gevher Nesibe hatuna sahip çıkmıştır. Onun Medresesi ile onun ilme karşı olan muhabbetini yaşatmıştır. Bugün onun adı ile anılan fakülte, hastane, mahalle ve kütüphanemiz vardır. Mademki tarihte Kayseri bir tıp merkezi idi bugün de bu sancağı daha ileri taşımak gerekmektedir. Şehrimizde bulunan sağlık meslek liseleri ve tıp fakültemizin bölümlerinde okuyan öğrencilerimize Gevher Nesibe hatunu anlatılmalıdır. Bu vesile ile tarihimiz ve gençlerimiz arasında bir köprü oluşturmalıyız.
Bize şanlı tarihimizden böyle güzel miras bırakan tüm geçmişlerimizi Şükran ve minnet ile anıyoruz. Onların bizlere bıraktığı değerleri gelecek nesillerimize aktarmak için çalışmaya devam edeceğiz Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ediyoruz yapılan hizmetler eleştiri değil, teşekkürü hak ediyor.