Kayseri Eğitim Bir Sen’de Darbeler ve 15 Temmuz konuşuldu

Eğitim Bir Sen, Erciyes Kültür Sohbetleri programının bu haftaki konuğu Cihannüma ve Betülmakdis Kayseri il Başkanı Avukat Fevzi Konaç oldu.

Kayseri Eğitim Bir Sen’de Darbeler ve 15 Temmuz konuşuldu

Eğitim Bir Sen Kayseri 1 Nolu Şube, Eğitim Kültür ve Gençlik Merkezinde yapılan programa eğiticilerin ilgisi yoğun oldu. “Darbeler ve 15 Temmuz” konulu sohbet programı Türkiye’nin ve Osmanlı’nın darbeler tarihinin kısa anlatımı ile başladı. Avukat Fevzi Konaç, Osmanlı Devletinde darbeler Yeniçerilerin isteklerini Padişaha kabul ettirmek maksadıyla yapılmıştır, yeniçeriler ve askeri güç odakları sadrazamların hayatlarına kastetmişler, Genç Osman’ı Yedikule Zindanlarında türlü işkence ve eziyetlerden sonra hunharca katletmişlerdir, ifadelerini kullandı.

Fevzi Konaç konuşmasını şu şekilde sürdürdü: Osmanlıda darbeler yeniliklere karşı çıkan yeniçerilerin kalkışması şeklinde olmuştur. Patrona Halil isyanı ekonomik sebeplerle ortaya çıkmış ve devleti uzun süre meşgul etmiştir. Duyarsız idareciler halkın sıkıntılarına kayıtsız kalınca provokatörler bu sosyolojik ortamı isyana çevirmişlerdir. Sultan Abdülaziz’e karşı yapılan darbe darbesi işbirlikçilerin yabancı güçlerle el ele vererek devletin padişahını katlettikleri bir kalkışma olmuştur, Abdülhamit Han’ın tahttan indirilmesi de yine askeri bürokrasinin yabancı güçlerin tesiriyle kalkışılan bir darbe ile olmuştur.

Fevzi Konaç, Menderes’e karşı yapılan darbenin Osmanlı askerlerinin darbe anlayışından farklı olarak milletin değerlerine karşı yapılan bir darbe olmuştur. Cumhuriyet dönemindeki darbeler daha çok milletin inanç değerlerini iktidara taşımak isteyen yöneticilere karşı yapılmıştır. Menderes, Özal, Necmettin Erbakan, Recep Tayyip Erdoğan milletin değerlerini iktidara taşıma düşüncesinde oldukları için çeşitli darbe girişimlerine maruz kalmıştır. Bu anlamada milletimiz 15 Temmuz’da bu durumun farkında olduğu için olaya el koymuş ve hiçbir korkutma yıldırma girişiminden etkilenmeden iradesine sahip çıkmıştır, ifadelerini kullandı.

Eğitim Bir Sen Kayseri 1 Nolu Şube Başkanı Aydın Kalkan, programa katılımlarından dolayı Avukat Fevzi Konaç’a ve katılımcılara teşekkür etti. Program soru cevap şeklinde sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner4